Proces uczenia się zachodzi w układzie nerwowym,
prowadzi
do wywoływanej pod wpływem nabytych
podczas życia doświadczeń
modyfikacji zachowania.
Maksymalnie zaawansowaną formą uczenia się jest
umiejętność użycia zdobytych informacji do
rozwikływania konkretnych
problemów. Objawem
takiego sposobu uczenia się jest choćby umiejętność
wykorzystywania narzędzi do przeprowadzania złożonych
działań.
Zjawisko
uczenia się możliwe jest dzięki występowaniu niezwykle skomplikowanego
procesu jakim jest pamięć. Mianem takim określana się zdolność mózgu
do gromadzenia informacji pod postacią tak zwanych śladów pamięciowych,
oraz przywoływania ich kiedy są potrzebne.
Omawiany proces złożony jest z trzech etapów:
I. Zapamiętywanie - rejestracja informacji i zapisanie jej pod postacią śladu pamięciowego.
II. Pamiętanie - długotrwałe przechowywanie tego śladu.
III. Przypomnienie - odtwarzanie śladu
Wyróżnia się także proces zapominania, związany z zacieraniem po jakimś czasie śladów pamięciowych.
Wymienia się dwa rodzaje pamięci:
- krótkotrwałą - służącą do gromadzenia informacji aktualnych, i to w niewielkiej ich części
- długotrwałą - odznaczająca się nieograniczoną pojemnością, często informacje pozostają w niej do końca życia
Oczywisty jest zatem fakt, że pamięć powinna podlegać naszej szczególnej trosce i ochronie!
Możliwe
jest rzecz jasna Ćwiczenie pamięci. Wystarczy na przykład pisać lewą
ręką (u osób praworęcznych), rejestrować nowe pojęcia i korelować je z
obrazami, kotwiczącymi odpowiednie skojarzenia. Nie udało się jak dotąd
opracować leku dającego idealną pamięć. Można jednak poprawić ją poprzez
wprowadzenie odpowiedniego jadłospisu. Powinny dominować w nim
nieprzetworzone, pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa i ryby.
Szczególnie lubiany przez ludzki mózg jest:
- magnez (działanie antystresowe)
- czerwone wino (umiarkowane ilości ułatwiają zapamiętywanie i zapobiegają rozwojowi choroby Alzheimera)
- pestki dyni
- orzechy
- figi
- rośliny strączkowe
- pomidory
- cytrusy
- mleko
- ryby
- owoce morza
- wody mineralne
- czekolada (podnosi efektywność pracy wszystkich komórek nerwowych)
Co
może nam ułatwić zapamiętywanie, czyli krótka instrukcja użytkowania
mózgu.
Nie ma bardziej skomplikowanego układu niż mózg, konieczne jest
zatem postępowanie zgodne z instrukcją.
PROFESOR ARTYSTA
Słońce
Kłódka
Kwiatek
Aby
efektywnie zapamiętywać należy wykorzystywać obie półkule mózgu. Należy
zatem kojarzyć dane informacje z obrazkami, a je z kolei z innymi
faktami.
Nieodzowne warunki dobrej koncentracji:
- niezmienne miejsce
- pozycja ciała z kątem prostym
- unikanie zakłóceń - rozmowy, bałagan
- rezygnacja z słuchania muzyki, chyba że instrumentalnej o niskiej głośności
- nauka w najdogodniejszych godzinach pracy mózgu………czyli……….
Od 6:00 do 11:00
Od 16:00 do 20:00
Najmniej dogodne do nauki godziny to:
Od 12:00 do 14:00
Oraz od 21:00 do 3:00
Zupełnie
nowe informacje najlepiej jest przyswajać rano (od 6:00 do 11:00),
powtórki najlepiej przeprowadzać między 16:00 a 20:00.
Efektywne techniki koncentracji:
- krótkie przerwy wypełnione przyjemnymi rzeczami - "krótko a słodko"
- zagadnienia nudne przed ciekawymi - "spożywaj warzywa przed deserem"
- gestykulacja, mówienie, wszelkie czynności zwalczające nudę podczas uczenia się
- częste zmiany zagadnień
Poprawa motywacji:
- podział materiału na mniejsze części i dążenie do jak najszybszego ukończenia każdej z nich
- mów o swoich planach naukowych dotrzymuj słowa
- naprawdę pomocne jest towarzystwo najlepszych
- "mierz siłę na zamiary, nie zamiar podług sił"
- przyznawaj sobie często nagrody (staraj się na nie zasłużyć)
- człowiek ma prawo do błędu, a porażki uczą jeszcze lepiej
Co może zaszkodzić naszej pamięci?
Zbyt
duża ilość kofeiny. Jedna do dwóch filiżanek kawy poprawia koncentrację
i przegania zmęczenie, ale już 4-5 tylko drażni mózg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz